Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Sok érdeklődő és érdekes programok a Műegyetemi Épületgépész Napon

2019-12-18

Az „Egészség. Kényelem. Hatékonyság” mottóval meghirdetett Műegyetemi Épületgépész Nap a gyakorló épületgépész mérnököknek és a jövő mérnökeinek is sok hasznos ismeretet, a korszerű épületgépészeti berendezésekkel való találkozást és a kapcsolatok erősítését kínálta. Sokan éltek a lehetőséggel és ellátogattak az E épületbe.

A rendezvényt dr. Csoknyai Tamás, az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék vezetője és Chappon Ákos, a fő támogató és 30 éves működését ünneplő Kamleithner Budapest Épülettechnikai Kft. – Helios ventilátorok vezérképviselet cégvezetője nyitotta meg.

Dr. Csoknyai Tamás örömét fejezte ki, hogy az 50 kiállító és az 1000 regisztrált látogató mellett idén szakgimnazista diákok is részt vesznek az eseményen és tolmácsolta dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter gratulációját és jókívánságait.

Az épületgépész szakmai előadásokat Kassai Ferenc BPMK elnök, az MMK alelnöke nyitotta meg. A szekcióban két neves külföldi professzor is előadást tartott. Az okos épületekről Dr. Jin Wen, a Drexel Egyetem (USA) professzora, az ASHRAE Okos Épületek Műszaki Bizottságának elnöke, a KTH Royal Institute of Technology (Stockholm) vendégkutatója tartott előadást. Az előadásban átfogó képet kaphattunk az okos épület technológiákról, különös hangsúlyt fektetve az amerikai „Automatikus hiba detektálás és diagnózis” (Automated Fault Detection and Diagnosis – AFDD) épületgépészetben alkalmazott rendszerre.

Az épületek dinamikus szimulációjáról Prof. Ardeshir Mahdavi, a Bécsi Műszaki Egyetem professzora tartott előadást. A professzor beszélt az épületenergetikai szimulációk fajtáiról illetve azokról a helyzetekről, amelyekben használatuk elengedhetetlen. Beszélt az épülettervezés és üzemeltetés támogatásáról szimulációkkal, a többléptékű szimuláció használatról (az egyes épületszerkezetektől a teljes épületszimuláción keresztül a városléptékű szimulációkig), de az épülethasználói magatartás és jelenlét szimulációkról is.

Párhuzamosan folyt a gáz csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések témájú előadássorozat, amely a BPMK részéről meghirdetett szakmai továbbképzés is volt.

 

További részletek lapunk 2019/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.