Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Beszámoló a IV. Épületgépész Tervezői Konferenciáról

2019-10-30

Nagy szakmai érdeklődés és 64 kiállító részvételével rendezték meg a IV. Épületgépész Tervezői Konferenciát és szakkiállítást. A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, valamint a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara társszervezésében zajló rendezvény központi témája a „Biztonság és kényelem” volt.

A konferencia – amely egyben kötelező szakmai továbbképzés is – alkalom a találkozókra is, ahol a tervezők és a kiállító cégek, szenior és fiatalok mérnök ismerkedhetnek meg – mondta köszöntőjében Gyurkovics Zoltán, az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnöke, aki hozzátette: a tanácskozás előadásai az új ismeretek mellett a tapasztalatok átadására is nagy hangsúlyt helyeznek.

Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, az MMK alelnöke kiemelte: ma a költségek mintegy 70 százalékát a tágabb értelemben vett épületgépészet teszi ki. Megjegyezte: az épületgépészet feladata mára kiszélesedett, korszerű gondolkodást igényel és ehhez az oktatás fejlesztését már ma el kell kezdeni. Emlékeztetett arra is, hogy a mai, mintegy 4,5 milliós lakásállomány legalább a fele rendkívül elavult, és a felújításában nagy feladata van a szakmának. Kassai Ferenc köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az épületgépészet korunk egyik legmeghatározóbb mérnöki tevékenysége, s ennek tudatosítása a szakma és a szakminisztérium számára is fontos” – fűzte hozzá.

Kényelem nincs biztonság nélkül, de a biztonságot meg kell teremteni, sőt azt folyamatosan fejleszteni kell – kezdte köszöntőjét az MMK elnöke. Nagy Gyula a kor kihívásai között említette egyebek mellett az energia-, a víz-, az élelmiszer- vagy a kiberbiztonság megteremtését. „A biztonsági kihívásokra történő megfelelésben az épületgépésznek meghatározó szerepe van” – emelte ki, hangsúlyozva azt is, hogy mindennek a megteremtéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez megfelelő tudás és eszközök kellenek.

A konferencián az elnök fontos eredményre hívta fel a figyelmet: az építőipar számára az ITM által néhány napja kiírt újabb pályázatban már van lehetőség arra, hogy a mérnökirodák, a tervezők, így az épületgépészek is pályázhassanak.

A pályázatok kapcsán Nagy Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy az MMK segíthet az elkészítésében.

 

További részletek lapunk 2019/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.