Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Épületgépész hallgatók sikere a Solar Dechatlonon

2019-08-30

2019-ben Szentendrén rendezték meg a nemzetközi egyetemek közti Solar Decathlon házépítő versenyt, amelyen az ÉPGET Tanszék hallgatói kiemelkedő elhivatottsággal képviselték magukat.

A KOEB nevű projekttel a BME csapata a magyarországi társadalmi és építőipari problémákra keresett választ. Az építőipari munkaerőhiány, illetve nagyon magas kivitelezői díjak, a budapesti lakásárak, a fiatal generáció kivándorlása is mind ide tartoznak. A hallgatók olyan fémszerkezetes építési rendszert dolgoztak ki, amely a gépészettel együtt előregyártható, könnyen építhető és moduláris, és a több mint 800 000 magyarországi Kádár-kockákhoz csatolható.

Ezekkel a gépészeti modulokkal a magyar falvakban energiaközösségeket lehet létrehozni távhőrendszer kiépítése esetében, ezzel is csábítóbbá téve a vidéki területeket a fiataloknak. Emellett a gépészeti modulokhoz választható akkumulátorokkal a magyar villamosenergia rendszerhez decentralizált tárolókapacitás adható, ami segít a jövőben beépülő 3 GW-os napelem-kapacitás egyensúlyozásához. A BME-s hallgatói csoport 2,5 hónap alatt építette fel a versenyházat.

A KOEB projekttel induló műegyetemi csapat a következő kategóriákban ért el helyezést:
   Speed peer review előadás: különdíj: 1. helyezés
   Innováció és életképesség: 4. helyezés
   Mérnöki tervezés és kivitelezés: 4. helyezés
   Energiamérleg: 5. helyezés

A projektben résztvevő épületgépész hallgatók:
Felnagy Tamás, Varga Dávid, Csapó Dániel, Takács Gábor, Máté Gergely, Vatai András, Kiss Dániel, Tischner Ádám, Czakó Tamás, Barta Benedek, Turányi Botond.

A csapat minden tagjának gratulálunk!

 

Dr. Bokor Balázs és Csapó Dániel, a csapat tagja

 

Részletesebb bemutatónk lapunk 2019/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.