Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Solar Decathlon Europe versenyen indul a Műegyetem csapata – Szentendrén rendezik meg a nemzetközi házépítő és innovációs versenyt

2019-05-31

Idén nyáron, Magyarországon először kerül megrendezésre az amerikai eredetű Solar Decathlon verseny, ahol tíz nemzetközi egyetem, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata méri össze tudását és építik fel szoláris energiával működő házaikat. A verseny 3 milliárd Ft állami támogatásban részesült.

A több éves múltra visszatekintő Solar Decathlon nemzetközi innovációs és fenntarthatósági versenyt korábban Madridban és Versailles-ban rendezték meg, 2019-ben pedig a jövő otthonai Szentendrén fognak megépülni az egyetemista csapatok tervei alapján. A verseny célja felhívni a szakmai érdeklődők és a lakosság figyelmét a fenntartható zöldtechnológiák használatára és a környezettudatos, megújuló energiákat hasznosítani képes otthonok egyre fontosabb szerepére.

Az első Magyarországon rendezett verseny különleges, hiszen a teljesen új épületek helyett a már meglévők környezettudatos és energiahatékony felújítására koncentrál. Az idei megmérettetésen további érdekesség, hogy nemcsak nagyvárosi épületállománnyal foglalkozik, hanem a külvárosi és vidéki települések lakhatási problémáinak megoldása is fontos célkitűzés.

2012 után a BME újra megméretteti magát a nívós nemzetközi versenyen. A BME műszaki és gazdaságtudományi hallgatói másfél éve készülnek az idén nyáron megrendezendő eseményre. Jelenleg öt kar hallgatói dolgoznak oktatóikkal és partnereikkel a kivitelezésen és egy, a megépülő házról szóló tanulmány elkészítésén.

A koeb, a BME versenycsapata a felújítás témájában elsősorban a mindannyiunk által ismert sátortetős kockaházzal, ismertebb nevén „Kádár-kockával” foglalkozik és dolgozott ki egy új megközelítésű építési rendszert.

A mindenki által jól ismert kockaházak ma is nagy számban találhatóak meg Magyarországon. Bár külseje kultikus és mára sok helyen felújított, hőszigetelt kockaházakat láthatunk, a csapat szerint két fő probléma állít akadályt a lakóházak energia-fogyasztást mérséklő és fenntartható felújításában. Az első, hogy a meglévő házak energetikai kialakítása nem megfelelő, a felújítás kevés formában jár komoly megtakarítással. A házfelújítás hatásosságát tovább csökkentheti az elsősorban vidéket érintő szakemberhiány, emiatt gyakran láthatunk kevésbé hatékony hozzáépítéseket.

A versenyre a koeb egy mindkét problémát orvosló megoldást dolgozott ki, a koeb modulrendszert. A rendszer meglévő házakhoz csatlakoztatható, napenergiát hasznosítani képes, könnyűszerkezetes épületelemekből áll, amelyek önmagukban és egymással kombinálva csökkenthetik az otthonok energiafogyasztását, az előre kialakított moduláris rendszer pedig egy működő alternatívát nyújthat a szakemberhiányra.

 

További részletek lapunk 2019/5-ös számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.