Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Fontosak-e a tervezőmérnökök?

2019-04-29

A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról

Az építőipar hatékonysága növelése érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket támogatja a Kamara, de a megjelent fejlesztési, működési pályázatok elsősorban a gyártói, kivitelezői vállalkozásokat támogatják, megfeledkezve a fejlett technológiák alkalmazhatóságában meghatározó szerepet játszó tervező-szakértő mérnökirodák fejlődési lehetőségének biztosításáról. E vonatkozásban kulcskérdés, hogy a tervezőirodákat a pályázat önálló kategóriának tekintse. A tervezőirodák szervezeti nagyságrendje nem kezelhető egy kategóriában az építési-kivitelezési cégekkel.

A nagy állami tervezőirodák a rendszerváltás folyamatában zajló gazdasági szerkezetátalakulás során néhány fős, szakterületekre specializálódott szervezetekké váltak. A kamara nyilvántartásában szereplő mintegy 6508 mérnökiroda alig 2%-a rendelkezik legalább 10 tervezőmérnökkel, tehát alapvetően a mikrovállalkozások a jellemzők.

A versenyképesség megerősítését szolgáló támogatásnak ehhez az adottsághoz kell igazodnia, ezért kezdeményeztük, hogy a pályázat benyújtásának alsó határa az 5 fő tervezőmérnök legyen, a digitalizációt segítő eszközök beszerzésére megpályázható összeg pedig 10 millió forint. Az e körbe tartozó tervezőirodák száma is az összes nyilvántartott 10%-a alatt marad!

Az április 17-én megjelent pályázati kiírás nem változott a korábban kiírthoz képest, így a vállalkozások közel 98%-a, ez 6000 vállalkozást jelent, ki van zárva a pályázási lehetőségből.

Bízunk abban, hogy ez az építésgazdasági stratégiának nem célja. Elvárjuk, hogy a pályázati kiírás általunk kezdeményezett módosítására mielőbb sor kerüljön.

Magyar Mérnöki Kamara
Budapest, 2019. április 18.
MMK sajtóközlemény alapján

 

A teljes híranyag lapunk 2019/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.