Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben

2019-03-29

A Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete és a Magyar Épületgépészek Szövetsége március 6-án rendezte meg a X. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben konferenciát és a hozzá csatlakozó kiállítást. A konferencián sok érdekes előadás hangzott el.

A megjelent nagyszámú érdeklődő többek között áttekintést kaphatott a megújuló energiák felhasználásának helyzetéről és a hazai napenergia trendekről, számos statisztikai adattal alátámasztva, a Magyar Energetikai és Környezetszabályozási Hivatal képviselőjének előadásában. A Testo Kft. termékmenedzsere azt mutatta be, hogy a hőkamerák segítségével miként lehet megállapítani a felszerelt szolár panelek hibáit. Az előadása alapján készült ismertetést a következőkben olvashatják.

A Hajdu Zrt. üzletágvezetője a megújult hőszivattyús vízmelegítővel megvalósítható okos alkalmazási lehetőségeket mutatta be, a Climalife Kft. képviselője pedig arról beszélt, hogy miként kell kiválasztani a szolár rendszerekhez a megfelelő közvetítőközeget.

Korszerű hő- és villamosenergia-termelő berendezésekről kaphattunk áttekintést a Vaillant Saunier Duval Kft. termékmenedzserétől, a Czinege és Fiai Kft. ügyvezetője pedig egy családi ház példáján azt mutatta be, hogyan lehet a napelemes áramtermelést felhasználni az elektromos fűtőpanelek működtetésére. A kiállításon hozzá lehetett jutni „Az elektromos fűtés a jövő megoldása!” című könyvéhez is, amelyben tapasztalatait foglalja össze a felhasználók számára is jól érthető módon.

A fentieken kívül szó esett a napelemet és hőszivattyút magukban foglaló projektek finanszírozásáról, a napelemes világpiac alakulásáról, a napelemes rendszerek védelméről és a napelemes rendszerekben alkalmazható szenzoros mérőrendszerekről, de megvalósult projektek bemutatására is sor került.

Befejezésként Varga Pál MÉGSZ alelnök a napenergia hasznosítás helyzetét és jövőképét elemezte. Megállapította, hogy a napelemek alkalmazása dinamikusan nő, a napkollektoroké stagnál.

Úgy vélem, hogy a résztvevők az előadásokból és a kiállításon a személyes beszélgetések során sok hasznos információval és tapasztalattal lettek gazdagabbak.

Dr. Barna Lajos

 

A teljes híranyag lapunk 2019/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.