Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Intelligens város – Intelligens társadalom Meghívó a XIII. Pollack Expóra

2019-02-25

Tizenharmadik alkalommal kaptunk meghívást a pécsi Pollack Expo Szakmai Kiállításra és Konferenciára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara szervezésében. 

A ma már hagyományosnak tekinthető szakmai börze egy időben és egy helyen ötvözi a különböző mérnök szakmai területek innovációs tudáskompetenciáit, a gyakorlatorientált felsőoktatás K+F+I eredményeit és a mérnökséget képviselő kamarai szervezetek érdekképviseleti fórumát – mérnöktovábbképzési programjait.

A 2019-es évi programoknak a szervezők az Intelligens város – Intelligens társadalom címet adták. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok területen szívesen akasztanak a marketing szakemberek „intelligens” vagy „okos” címkét minden olyan eszközre, fejlesztésre, szolgáltatásra, amelynek valamiféle számítógépes háttere van, vagy olyan alkalmazásra, amely kommunikálni tud a felhasználóval egy adott területen. 

Ezzel a kérdéssel kerestük meg Baumann Mihályt, a PTE Műszaki és Informatikai Kar Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszékének vezetőjét és a rendezvény egyik főszervezőjét is: „Mikor mondhatjuk, hogy intelligens egy épületgépészeti rendszer?

Baumann Mihály: A klasszikus épületgépészeti rendszerekre az jellemző, hogy használatuk során számos paramétert nem tudunk mérni, nem, vagy csak nehézkesen tudunk információkat kinyerni. Nem tudjuk például egy-egy berendezés teljesítményét vagy az egyéb paramétereit. Ezek az okos eszközök többnyire ezeket az igényeket képesek kielégíteni, a másik nagy előnyük lehet az, hogy ezek az eszközök esetleg elérhetők WIFI-n vagy interneten keresztül, ami nem igényli, hogy személyesen legyünk jelen az információk megszerzésénél. Vagyis nagyon sok olyan szolgáltatást nyújtanak, amelyek a szabályozás esetén és a komfortérzés kialakításában jelentkeznek.

Néhány gyártó azért fejleszt okos eszközt, mert egyre gyakoribb probléma az, hogy kevés a szakember a berendezések beüzemelésére, szervizelésére. Ezeknek az eszközöknek a használatakor a szervizes kolléga távolról képes információkat lekérdezni, beállítani. Esetenként ez a lehetőség megspórolja a kiszállást, mert a szervizes nem csupán tájékozódni tud, hanem távolról is meg tudja oldani a problémát. Felmerül a kérdés, hogy mennyivel drágítják meg az okos eszközök az épületgépészeti rendszereket? Természetesen bizonyos mértékben drágábbak, mert több szolgáltatással rendelkeznek, viszont az üzemeltetési költség sok esetben többszöröse a beruházási költségeknek, ezért hosszú távon ezek a megoldások lesznek előnyösebbek.

Szeretettel hívom a Magyar Épületgépészet Olvasóit a XIII. Pollack Expóra, ahol ezen eszközök gyártóival és forgalmazóival is találkozhatnak és az Épületgépész Szekció programjaiban is hallhatnak az okos eszközökről előadásokat az érdeklődők!

 

További részletek lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.