Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

REHVA BRUSSELS SUMMIT

2018-12-19

A REHVA, az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége 2018. november 12-13. között tartotta a hagyományos őszi konferenciáját 

Okos épületek okos felhasználóknak – az új Épületenergetikai Irányelv bevezetése címmel. 

A konferencián előadást tartott Pau Garcia-Audi, az Európai Bizottság Energiahatékonysági Osztályának az EPBD bevezetéséért felelős munkatársa (képünkön). Előadásában részletesen beszélt az Épületenergetika Irányelv lényeges változásairól, így az okos épületek jellemzésére kidolgozás alatt lévő indikátorról (Smart Readiness Indicator), valamint a monitoring rendszernek, az épületgépészeti rendszerek felülvizsgálatának és az épületek automatikájának megnövekedett szerepéről.

A konferencián bemutattak néhány, az EU által szponzorált projektet, amelyekben a REHVA az egyik résztvevő partner.

Dr. Simona D’Oca a Mobistyle projektről beszélt (www.mobistyle-project.eu), amely az épületek felhasználóit bevonva a mély felújtásba, igyekszik jó belső komfortot és egészséges környezetet energiahatékony módon létrehozni. 

Dr. Stefan Plesser a Quantum projekt kapcsán (www.quantum-project.eu) bemutatta az épületek elvárt és megvalósult energiafelhasználása közötti különbséget, valamint a javasolt megoldást a BMS rendszerek kibővítésére, a monitoring és adatfeldolgozás kiterjesztésére és a felhasználó által elvárt komfort biztosítására. Ivo Martinac professzor, a REHVA Smart Building munkacsoportjának a vezetője „Okos épületek a felhasználói komfort biztosítására” című előadásában kifejtette a közeljövőben ezen a területen várható változásokat. 

A konferenciához kapcsolódóan a REHVA két workshopot is szervezett. A CEN-CE workshopon Dr. Johann Zirngbl ismertette az EPBD-n belül a fűtéstechnikához kapcsolódó EN szabványokhoz kidolgozás alatt lévő oktatási és egyéb segédanyagokat. Az ALDREN workshop fő témája a mély épületenergetikai és komfortnövelő felújítás volt.

A hagyományoknak megfelelően az őszi konferenciához kapcsolódóan tartotta ülését a REHVA oktatási, műszaki és kutatási, marketing, valamint a szakmai támogatói bizottsága is.

Dr. Magyar Zoltán – András-Tövissi Balázs

 

A teljes híranyag lapunk 2018/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.