Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Megint elment egy barát, egy szakember

2018-02-26

Lencsés Ernő még csak 77 éves volt. Gépész üzemmérnök, a Gáz-Works Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. A Madách Imre Gimnáziumban érettségizett 1958-ban, majd 1960-ig édesapja mellett kárpitos segédként dolgozott a családi vállalkozásban. 1960-ban a Fővárosi Gázművek Kutatólaboratóriumába került, ahol 1970-ig tevékenykedett. Közben 1963-67 között elvégezte a Vegyipari Gépészeti Főiskolát, Esztergomban, majd 1969-ben a BME-n, gépész üzemmérnöki diplomát szerzett. 1970-től 74-ig a Fővárosi Gázművek Készülékellenőrző és -vizsgáló csoport helyettes vezetője, a földgáz-átállással kapcsolatos készülék-karbantartási munkák irányítója; 1974 és 2002 között a Fővárosi Gázművek Ipari Üzemének vezetője. Budapest egész területének gázellátása, a Parlament, kórházak, iskolák és más kiemelt intézmények gázkészülékeinek karbantartása, az ipari földgázátállítás lebonyolítása fűződik a nevéhez.

Ő volt a 16 – 400 m3/h teljesítményű ipari gázmérő-kötések kifejlesztője. Az 1992-ben általa alapított Gáz-Works Kft. fő tevékenysége ipari gázmérő kötések és egyedi átalakítások kivitelezése, forgalmazása volt. A Parlament előtti Forradalmi Láng egyik készítője 1996-ban. Kutatási szakterülete a gázégők fejlesztése, nevéhez fűződik a Lencsés-féle égő, a szilárd tüzelésről gáztüzelésre átállításhoz használt atmoszférikus gázégő szolgálati szabadalma. A vegyestüzelésű öntöttvas és lemezkazánokba építhető atmoszférikus gázégők kifejlesztője (1964-74).

Szakmai tudása és segítőkészsége lenyűgöző volt. Rá mindig lehetett számítani, akár szakmai kérdésről, akár gyakorlati hibakeresésről, vagy egy régi, szép készülék felújításáról, bemutatható állapotba hozásáról volt szó. Maximalista volt, kezei közül akkor is működtetésre alkalmas állapotban került ki egy muzeális készülék, ha tudta, sosem akarjuk bekapcsolni. Szerette a szépet, és értett is ahhoz, hogy újra széppé varázsoljon egy 50-80 éves rossz állapotú berendezést.

Kiváló szakember volt, amit kitüntetései is bizonyítanak: a Fővárosi Gázművek Gázláng Díja (1996), Fővárosi Gázművek Vezérigazgatói Dicséretek és Aranyérmek.

A Fővárosi Gázművek Baráti Társaságának és az Épületgépészeti Múzeum Igazgatóságának tagja. Szeretett és tudott is tanítani, nagyon sokan tanultak, tanultunk tőle.

Kedves Ernő! Nagy űrt hagytál magad után.

Nyugodj békében!

Chappon Miklós

 

A teljes híranyag lapunk 2018/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.