Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Víz- és szennyvízkezelés az iparban ’17 – Nemzetközi tudományos konferencia Zalakaroson

2017-11-28

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ, a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szakmai támogatásával került megrendezésre negyedik alkalommal a Víz- és szennyvízkezelés az iparban c. nemzetközi tudományos konferencia Zalakaroson a Hotel Karos Spa++++superior-ban 2017. október 19-én. A konferencia fő célja, hogy a víz- és szennyvízkezelés területén létrejött legújabb hazai és nemzetközi eredményeket a szakértő közönség számára hozzáférhetővé tegye, és teret adjon a szakmában dolgozó szakemberek, kutatók és ipari partnerek kapcsolatteremtéséhez és legújabb kutatási eredményeik bemutatásához. A konferencián 35 előadást hallhattak az iparból és a tudomány területéről érkezett szakemberek, magyar vagy angol nyelven, amelyek minden esetben aktuális kérdéseket feszegettek.

1. kép. Az Ifjú Kutatói Díj átadása a díjazottakkal

A VSZI’17 konferenciát dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának, illetve a Soós KFK igazgatója nyitotta meg, majd dr. Galambos Ildikó, a Soós KFK kutatásvezetője mondott köszöntőbeszédet.

A konferencián plenáris előadást tartott Sebestyén Ágnes (OKI), Kovács Károly (a MaSzeSz elnöke), valamint Hideg Miklós (Suez Water Technology and Solution), akik az ivóvízbiztonság, a vízi létesítmények tervezése és beszerzése esetén alkalmazandó életciklusköltség értékelés, illetve a szennyvízkezelésben alkalmazandó új membrántechnológiai lehetőségekről tartottak előadást.

Az Ifjú Kutatói Díj sikeressége inspirálta, hogy idén meghirdetésre került a Soós Junior Prezentációs Pályázat, amelyet idén a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 7. évfolyamos diákjai készítettek Bagarusné Szabó Katalin tanárnő mentorálásával. 

A konferencián idén harmadik alkalommal kerül átadásra a Soós Ernő Ifjú Kutatói Díj, amelyre a víz- és szennyvízkezelési problémákat feldolgozó MSc illetve PhD dolgozatokkal lehetett pályázni nemzetközi szinten is. A nagy számban beérkezett pályamunkák közül a szakmai zsűri MSc kategóriában Truzsi Alexandrát, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának PhD hallgatóját díjazta, aki a „Modern szennyvízkezelés és energiahatékonyság kapcsolatrendszerének vizsgálata a debreceni szennyvíztisztító üzemben” címmel tartott előadást. PhD kategóriában dr. Bakos Vincét, a Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének egyetemi tanársegédjét jutalmazták, aki „A szénforrás és a tápanyag elérhetőség szerepe az eleveniszap szerkezet kialakulásában és a bioreaktor elrendezés optimalizálásában” című témában adta elő disszertációját.

 

További részletek lapunk 2017/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.