Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

A Magyar Épületgépészek Napja 2017 programja – 2017. november 30. - december 1.

2017-11-28

Az idén 22. alkalommal rendezik meg a Magyar Épületgépészek Napját, az évet lezáró nagy szakmai találkozót. A Magyar Épületgépészek Napja hagyomány, ünnep és egyben büszkeség a hazai épületgépész társadalom számára. A rendezvény szakmai hátterének bővítése érdekében idén a szervezésbe a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék és a Magyar Mérnöki Kamara mellett bekapcsolódott a Magyar Épületgépészek Szövetsége is.

Az első nap az Oktatás napja, amelynek megnyitója november 30-án 9:50 kor lesz. Helyszíne a BME E épületének I. emelete.

10 órától 12:45-ig két szekcióban zajlanak az előadások. A Diplomadíjra pályázók előadásai keretében épületgépész BSc szakdolgozatok, MSc diplomatervek és létesítménymérnök MSC szakdolgozatok bemutatására kerül sor.

Ezzel párhuzamosan szakmai előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Ezek kiemelt témája tervezői szoftverek bemutatása.

A déli szünetben a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Macskásy Komfort, Légtechnikai és Stokes hidraulikai és hőtechnikai laboratóriumának meglátogatására lesz mód, ahol érdekes épületgépészeti kutatásokkal és vizsgálatokkal találkozhatnak az érdeklődők. Emellett megtekinthetők lesznek az Épületgépészeti Múzeum kiállított tárgyai is.

14:30-tól ismét két szekcióban folytatódik a szakmai program. A PhD szekcióban hazai és Kárpát-medencei doktori iskolák PhD cselekményt folytatói hallgatói mutatják be kutatási eredményeiket. Párhuzamosan a Tervezői pályázatra érkezett pályamunkák bemutatására kerül sor, illetve bemutatják az érdeklődőknek a Válogatott fejezetek a komfortelmélet témaköréből c. tankönyv megújított, bővített kiadását. A Tervezői Pályázat nyertese lesz az „Év Épületgépész Tervezője”.

A napot közös vacsora és az Épületgépész All Stars zenekar koncertje zárja.

A második nap szakmai előadásainak fő témája: Komfortparaméterek tervezhetősége a légtechnikában – Az épületkomfort újraértelmezése mottó jegyében

A szakmai igényességet szolgálja, hogy a szakmai nap programja az akkreditált MMK szakmai továbbképzés része.
Helyszíne: BME Központi épület I. emelet, Díszterem.

A szakmai előadások 9 órakor kezdődnek Kassai Ferenc, a BPMK elnöke és dr. Czigány Tibor, a BME Gépészmérnöki Kar dékánjának megnyitójával. Az előadások címei:
• Újraértelmezett épületkomfort, élhetőbb lakókörnyezet és az ÉMI lehetséges célja, szerepe és feladata
• Légbevezetési rendszerek – LVR – összefüggése a tervezett komfortparaméterekkel
• Légsugár feltapadásának jelentősége/hatása a diszkomfortos terület nagyságára
• Diszkomfortos zónák kialakulása érintőleges/résbefúvós LVR-nél
• Komfortterek helyszíni méréseken alapuló vizsgálatának eredményei a tervezői gyakorlat számára
• Tervezői hibák az épületgépészetben egy igazságügyi szakértő szemével

A Központi épület Aulájában megrendezett Épületgépészeti kiállítás lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók megismerjék a szakterület korszerű berendezéseit és fejlesztési eredményeit.

A kísérő rendezvények további érdekes témákat kínálnak: 
• A szakemberképzés hatékonyságának növelése a munkaerőhiány csökkentésére
• Javulnak a megújuló energiafajták alkalmazási feltételei, tisztulhat a környezetünk
• Paks II. konferencia – a szakmáról, politikamentesen

Az előadások helyszíne: Központi épület I. emelet 95. 

További részleteket a www.talalkozzunk.hu honlapon és a facebook-on talál!

A programot a 19 órakor kezdődő Épületgépész Bál zárja.

(Dr. Barna Lajos)

 

A teljes híranyag lapunk 2017/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.