Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

25 éves a Magyar Energetikai Társaság

2016-12-21

Megalakulásának 25 éves évfordulóját ünnepelte a Magyar Energetikai Társaság Pesthidegkúton, a Klebelsberg Kultúrkúrián 2016. szeptember 21-én. A jubileumi ünnepségen a Himnusz eléneklése után dr. Garbai László, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelent alapító tagokat, valamint a meghívott hazai és külföldi díszvendégeket. Felelevenítette az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit, és beszélt a jövő kihívásairól, és hangsúlyozta a MET szakmai és baráti összetartó erejét.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Kádár Andrea Beatrix helyettes államtitkár mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy az energiatárolás, az elektromos közlekedés és az energetikai vonatkozású informatikai infrastrukturális fejlesztések tartoznak a közeljövő kiemelt K+F tevékenységei közé. 

Köszöntötte a Társaságot dr. Józsa János professzor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, prof. dr. Bíró Károly, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság alelnöke, valamint Bakács István, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület elnöke is. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnökének személyes üzenetét Zarándy Pál tolmácsolta.

A köszöntők után dr. Garbai László elnök emlékezett meg a MET 25 éves történetéről, majd a társaság jövőjéről Jakab Péter, a MET Ifjúsági Tagozatának elnöke beszélt. Kiemelte, hogy a Magyar Energetikus Hallgatók Találkozójának megszervezésével az Ifjúsági Tagozat nagy lépést tett az energetika területén dolgozó fiatalok összekovácsolásában.

Ezt követően a MET alapító tagjai és az egyesületet támogató cégek képviselői oklevelet vehettek át.

Az ünnepi ülés egyik meghívott előadója, dr. Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese a jövő energetikai kihívásairól beszélt, az EU szakpolitikai kezdeményezéseinek tükrében. Ezt követően Bencsik János, az Országgyűlés Energetikai Albizottságának elnöke mondott záróbeszédet.

Másnap, immár 20. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Magyar Energetikusok Szimpóziumát. Az előadások sorában dr. Molnár László, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkára Európa általános energetikai helyzetéről és jövőképéről beszélt, Huba Bence, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője előadásnak témája az e-mobilitás jövője volt. Dr. Aszódi Attila kormánybiztos a Paks II beruházás helyzetéről adott tájékoztatást. A szünet előtt dr. Gróf Gyula tanszékvezető és dr. Bihari Péter, a BME Gépészmérnöki Karának oktatási dékánhelyettese az energetikai képzés helyzetéről tájékoztatta a hallgatóságot.

A rendezvényen és az azt lezáró gálavacsorán kialakult jó hangulat alapján joggal remélhető, hogy hazai és külföldön élő magyar energetikusok jövőre is ellátogatnak Pesthidegkútra.

(A Magyar Energetika szaklapban megjelent tudósítás és személyes élmények alapján írta: dr. Barna Lajos)

 

A teljes híranyag lapunk 2016/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.